Nationale Complimentendag

Vrijdag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een dag waarop we stilstaan bij het laten blijken van waardering. Het is immers zo fijn om erkenning te krijgen, om te horen dat je er mag zijn. Voor mij voelt een compliment als een zonnestraaltje dat mijn huid streelt en mijn hart verwarmt.

Afbeelding

De afgelopen drie weken is Mies geregeld in het zonnetje gezet. Overladen met aandacht, telefoontjes, ansichtkaarten en, last but not least, een heleboel stralen. Deze radioactieve stralen kwamen niet van de zon, maar zijn minstens zo belangrijk op dit moment. Even een stukje theorie:

Radiotherapie is de behandeling van kanker door middel van straling. Het doel is de kankercellen te doden, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Er zijn verschillende soorten straling. Voor uitwendige bestraling wordt bijna altijd gebruik gemaakt van ‘harde’ röntgenstraling. Dit is elektrisch opgewekte straling die veel sterker is dan de straling die gebruikt wordt voor het maken van röntgenfoto’s.

Op dinsdag 12 februari krijgt Mies zijn eerste bestraling in UMC Utrecht. Dit is de eerste in een reeks van 13 uitwendige bestralingen. Iedere dag wordt Mies samen met introducé -meestal zijn lieve Maddie- opgehaald met de taxi en naar Utrecht gebracht. Daar worden zij met open armen ontvangen op een heel vriendelijke en betrokken afdeling (radiotherapie). Deze mensen maken altijd tijd voor de vragen van hun “gasten”. Complimenten daarvoor!

In de bestralingsruimte mag Mies plaatsnemen op een tafel. Met behulp van lichtbundels wordt de locatie voor het bestralen heel gericht bepaald. Het is preciziewerk omdat ook de gezonde cellen binnen het bestraalde gebied worden aangetast. Dit kan voor bijwerkingen zorgen. Tijdens de bestraling ligt Mies heel stil op zijn rug met zijn armen boven zijn hoofd. Als hij moet hoesten of niezen wordt de behandeling stil gelegd. Daarna moet de bestralingslocatie opnieuw worden bepaald. Alles bij elkaar duurt een bezoekje aan het UMC nog geen half uur. De daadwerkelijke radiotherapie neemt niet meer dan enkele minuten in beslag. Er zijn vier bestralingen per week ingepland.

Mies voelt niks van de bestraling en gelukkig heeft hij ook niet echt last van bijwerkingen zoals vermoeidheid. Zijn keel voelt wel heel geïrriteerd aan. Dit kan komen door de behandeling, maar ook door de maagsonde. Hopelijk volgt daar snel duidelijkheid over. Mijn schoonvader eet en drinkt als nooit tevoren. Praktisch iedere maaltijd wordt fijngemalen en met smaak opgegeten. Mies blijft op gewicht. Complimenten voor de kookkunsten van Maddie!

Vooruitlopend op nationale complimentendag wil ik mijn beide schoonouders en hun zoon -mijn grote liefde- laten weten hoe trots ik ben dat ik ze ken, hoe blij ik ben dat ze mij vol warmte in hun familie hebben opgenomen. Ik wil ze vertellen hoeveel bewondering ik heb voor hun kracht en positieve instelling. Het medisch personeel krijgt mijn complimenten voor hun geduldige uitleg van de voor normale mensen onbegrijpelijke medische zaken en persoonlijke benadering. Onze familie, vrienden, kennissen en collega’s krijgen mijn complimenten voor hun ongelofelijke empathie en betrokkenheid. Tot slot – en ja, dit moest ik vermelden – neem ik de complimenten van Mies en Maddie in ontvangst voor het schrijven van deze teksten.

Lieve mensen, bedankt voor het lezen, bedankt voor jullie steun! Dit is zo welkom, net als een zonnestraaltje, net als een complimentje. Niet alleen op Nationale Complimentendag, maar iedere dag weer.

“Als je zon brengt in het leven van anderen, kun je de stralen niet weghouden van jezelf” (Sir James Matthew Barrie)

Bronnen:

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Nationale Complimentendag

 1. Martijn, Meta en Vinz van Voorden zegt:

  Pfft meis, kippenvel. Heel terecht dat ook jij complimenten in ontvangst moest nemen van Ome Mies en tante Maddy. Ontzettend knap hoe jullie je hier doorheen slaan! Wij blijven heel hard duimen en hopen, dit moet goed komen.

 2. Miriam Peters zegt:

  Heel mooi geschreven Annemieke!!
  Ik weet hoe fijn het is om zoveel leuke en mooie berichtjes te krijgen.
  En natuurlijk duimen we heel hard mee!

 3. Helma zegt:

  Complimenten hoe jullie hier mee omgaan als gezin. Jullie steun aan Mies en Maddie is fantastisch heb ik gehoord. Mies gaat er volop voor om deze strijd te winnen en Maddie steunt hem waar het maar kan. Door alle fijne reacties van mensen krijg je extra kracht. Ik weet uit ervaring dat je die reacties ook nodig hebt om sterk te zijn. We denken iedere dag Mies.

 4. Jaco zegt:

  Wederom mijn complimenten…sprakeloos…en dat wil wat zeggen bij mij. Xx #sterkte

 5. Marco van Valburg zegt:

  Hoi Annemieke, wat een geweldig schrijftalent. Een mooie gelegenheid, complimentendag, om dit in je verhaal te betrekken. Complimenten voor jou zijn hier dan zeker op je plaats. Hartelijke groet vanuit een (nog) niet zonnig Geldermalsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s