Kreeft

Het woord “kanker” is afgeleid van het Latijnse woord “cancer”, dat oorspronkelijk “kreeft” betekent. De ziekte heet in het Duits ook nog altijd “Krebs”. De naam is o.a. reeds door Galenus aan de aandoening gegeven, omdat in vroeger tijden de ziekte werd herkend aan de opvallend rode, gezwollen bloedvaten in de nabijheid van de gezwellen, die de artsen van toen deden denken aan de rode pootjes van een kreeft. (bron: Wikipedia)

Een kreeft is dus een ziekte, een dier en ook een lekkernij (voeding). En een sterrenbeeld niet te vergeten. Ik omring me graag met kreeften, maar goed, over astrologie zullen we het vandaag niet hebben. Altijd leuk, dit soort nutteloze informatie!

Gisteren werden Mies en Maddie door Mies’ broer Joop opgehaald voor de inwendige bestraling bij het UMC Utrecht. De verpleging trok de sonde er een-twee-hupsakee uit. Als Mies had geweten dat het zo makkelijk ging, had hij dat onding er vast al lang zelf uitgehaald 😉

Rond half twee werd Mies opgehaald. De inwendige bestraling –ook wel brachytherapie- werd uitgevoerd onder een roes omdat het heel belangrijk is dat de patiënt stil blijft liggen. Mies kan zich wel gedeeltes van de behandeling herinneren, dus hij is niet continu knock-out geweest. Een paar uur eerder vertelde hij me dat hij zijn bokshandschoenen aan had getrokken, dus het zou natuurlijk ook niet kloppen als hij zich bij de eerste stoot al liet vloeren (zie ook “Oog om oog”). Onze kanjer!

Bij inwendige bestraling worden holle buisjes of slangetjes (bronhouders) geplaatst in de holte of in het weefsel waarin de tumor of eventueel nog aanwezige kankercellen zich bevinden. Vervolgens worden er metalen draadjes ingeschoven. Er worden röntgenfoto’s of MRI-beelden gemaakt om de stand van de bronhouders vast te leggen. Ook wordt berekend hoeveel straling moet worden gegeven. Aan de hand van de foto’s en MRI-beelden kan men nauwkeurig berekenen hoelang het radioactieve materiaal moet blijven zitten om de gewenste dosis straling te bereiken. Als dat bekend is, worden de echte radioactieve bronnen in de bronhouders geplaatst. (bron: KWF)

Om kwart voor drie was Mies weer terug bij Joop en Maddie. Na het drinken van een lauw kopje thee mocht hij weer naar huis. Het is dus allemaal vrij voorspoedig verlopen. Het mooiste nieuws van de dag is dat de behandelend arts aangaf dat de tumoren al enigszins verschrompeld zijn!

Met het oog op de chemotherapie is het heel belangrijk dat Mies goed blijft eten. Zijn voeding –die nog altijd gepureerd moet worden- wordt aangevuld met twee flesjes drinkvoeding. Hierin zitten extra eiwitten, energie en vitamines en mineralen om eventuele tekorten aan te vullen. Maddie houdt alles bij wat Mies eet en drinkt. Dit wordt begeleid door een diëtiste.

Kortom, het was een dag vol (positieve) ontwikkelingen. We zullen die kreeft eens even koken!

Afbeelding

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s