Blijf positief!

Afgelopen dinsdag bezochten Mies, Maddie en Patrick dokter Terhaard in het UMC. Deze arts kon uitleg geven over de pijn die Mies een week eerder in het ziekenhuis had doen belanden. Het werd veroorzaakt door de bestraling of door een combinatie hiervan met de chemotherapie. Verder bevestigde dokter Terhaard dat de behandeling naar wens verloopt. De volgende afspraak bij deze specialist is pas over drie maanden!

Deze week voelde Mies zich redelijk. De “pijnaanvallen” konden op tijd geremd worden. Mies kwam weer een paar ons aan. Zijn smaak is minder, maar zijn eetlust is groter dan ooit. Helaas heeft hij een flinke verkoudheid te pakken. Ik kan aan hem zien dat hij het niet makkelijk heeft, al zal hij dat niet snel toegeven. Hij slaat zich kranig door deze pittige periode heen.

Helaas ontvingen wij vanavond bericht dat Mies zich niet goed voelt. De verkoudheid, de hoestbuien en de moeite om eten en drinken door te slikken hebben ertoe geleid dat Mies en Maddie, samen met Truus, naar het ziekenhuis zijn gegaan. De bloedwaarden zijn goed, maar aangezien Mies zelf niet in staat is zijn voeding en medicijnen binnen te houden, is hij weer opgenomen. Ik hou jullie op de hoogte!

 

Gisteren volgde ik een workshop van Henk Fransen. Dit is een arts (gespecialiseerd in kanker) die zich heeft verdiept in psychosomatiek. Ik heb ingeschreven omdat het onderwerp me al lange tijd mateloos boeit, dit staat los van de ziekte van Mies. Aangezien ik geïnspireerd ben geraakt, wil ik de nieuwe kennis graag met jullie delen. Als je geen interesse hebt, kun je hier stoppen met lezen.

Psychosowattes?? Zul je misschien denken. Dat kan ik me voorstellen. Het woord psychosomatiek is afgeleid uit het oud Griekse psyche (geest) en soma (lichaam). Dit onderwerp is ook wel bekend als ‘zelfgenezing’. In grote lijnen werd er tijdens de workshop over twee dingen uitgeweid: het ontstaan van kwalen en ziektes en de oorzaak hiervan. Ik zal dit kort toelichten.

Het lichaam is opgebouwd uit vele cellen die samenwerken met één doel: het lichaam gezond maken. Als er een “vervuiler” het lichaam raakt of binnentreedt, wordt er korte metten mee gemaakt. Dit gaat automatisch. Als voorbeeld: als je je teen stoot, dan gaat er razendsnel een signaal van de tenen naar de hersenen die ervoor zorgt dat je “auw” roept (of een andere krachtterm ;-)), dat je voet zich terugtrekt en dat je met de hand naar de pijnlijke plek grijpt. Dit hele proces gebeurt in een fractie van een seconde en wordt mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking van de cellen. Tijdens de workshop van gisteren werd duidelijk dat dit proces ook andersom werkt: een positieve gedachte heeft ook effect op de rest van het lichaam. Zoals die pijnlijke voet die ervoor zorgt dat je in elkaar duikt van de pijn, zo zorgt een vriendelijke intentie voor groei en genezing van het lichaam. Positief blijven denken dus!

 

Als ik mijn oudste zoon vraag waar hij “verdriet” voelt, kan hij dit zonder aarzelen aanwijzen in zijn kleine lijfje: in zijn buik. Klinkt het raar als ik zeg dat jarenlang verdrietig zijn misschien wel voor een ontsteking zorgt op deze plek? Of soms wel erger? Vaste patronen zorgen voor een soort van slijtageplekken op onze organen. Ons lichaam kan dat zelf nog maar lastig herstellen, omdat het de balans kwijt is.

In onze westerse cultuur nemen we vaak medicijnen om dat herstel te bespoedigen. De oosterse geneeskunde is geneigd om door prikkels ons lichaam zelf de kans te geven om te genezen. Ik vind dat mooi en ik hoop van harte dat wij in Nederland deze weg ook zullen inslaan. De eerste stap hier naartoe is het bewust worden van de oorzaak van onze kwalen. Hier zijn vele methoden voor. Mijn favoriet –ik ben immers gek van taal- is het gebruik van spreekwoorden en gezegdes om de oorsprong van de klacht te achterhalen. Enkele voorbeelden: iets op de lever hebben, iets drukt je zwaar op de schouders of de maag doen omkeren. Ik wil hier nog aan toevoegen dat voor een pijntje of ziekte niemand als ‘schuldige’ aan te wijzen is. Dit soort zaken spelen zich in ons onderbewustzijn af. Bewustwording is de eerste stap naar (zelf) genezing.

 

Lieve mensen, fijn dat jullie wilden lezen over dat wat mij bezig houdt, bedankt daarvoor! Ik hoop dat ik zo in een paar regels mijn visie over heb kunnen brengen (al kan ik er boeken over schrijven). Blijf positief denken, voor jezelf, voor Mies en voor al die zeer geliefde, zieke mensen om ons heen.

Afbeelding

 

Meer informatie:

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s