Zwaan kleef aan

Vandaag mocht ik mijn schoonouders met een bezoekje vereren. Mies maakt het goed. De hik is na anderhalve dag weer over. De maagsonde irriteert een beetje. Maar bovenal voelt hij zich beter dan na de eerste chemokuur. Terwijl mijn zoontjes lief speelden, kregen Mies en ik de gelegenheid een gesprek te voeren over de emoties die gepaard gaan met een nare ziekte…

 

Tijdens mijn beide zwangerschappen koesterde ik mijn lichaam alsof het een tempel was. Ik hield alle signalen nauwlettend in de gaten en gehoorzaamde direct aan oproepen als pijn, vermoeidheid en honger. Mijn huid werd verwend met dure lotions en mijn body met bergen nieuwe kleding. Nooit eerder zorgde ik zo goed voor mijzelf als toen er zich een wonder voltrok in mijn buik en er een kindje mocht groeien. Ik was apetrots dat mijn lijf in staat was een baby te bouwen!

Na de (eveneens wonderlijke) bevallingen en borstvoedingsperiode was mijn lichaam weer van mij. Ik behandelde het als vanzelfsprekend. Het luisteren naar mijn lijf was verleden tijd en het gevoel van trots ebde langzaam weg.

Ik vraag mij de laatste maanden wel eens af hoe ik mijn lichaam gezien zou hebben als die specialist mij een jaar geleden slecht nieuws had gebracht over het knobbeltje in mijn keel (wat dus niet zo was). Zou ik boos geweest zijn op mijn lijf? Teleurgesteld? Of had ik het kunnen accepteren?

Afgelopen week ontmoette ik een mooi mens wiens levensweg gepaard gaat met wat hobbels. Ze vertelde me dat ziekte weliswaar verschrikkelijk is, maar dat ze ervan overtuigd is dat God geneest, alleen niet altijd op de manier die wij willen… Ziekte brengt mensen dichterbij elkaar, brengt verbroedering. Dat is ook genezing!

Ondanks mijn onsamenhangende geloof in van alles en nog wat, voel ik de kern van waarheid in deze woorden. Kanker is een afschuwelijke ziekte, die een hoop kapot maakt. Maar het brengt ook veel. Ik ben bijvoorbeeld erg dankbaar dat het mij zo dichtbij mijn schoonouders brengt. De verbondenheid is haast tastbaar. Ik mag schrijven voor Mies. Dat vind ik fijn. Ik stel vragen en krijg antwoorden. Ik vind mezelf. Ja, de kanker brengt ook veel waar ik dankbaar voor ben.

Vanmiddag vroeg ik Mies of hij wel eens boos was vanwege zijn ziekte. En ja, zelfs Mies vraagt zich wel eens af waar hij dit aan te danken heeft. Hij heeft altijd gezond geleefd en zich ingezet voor zijn naasten. Oneerlijk is het! Dat geldt wat hem betreft niet alleen voor zichzelf, maar voor al onze geliefden –die ik niet ongevraagd bij naam wil noemen- die getreiterd worden door deze ziekte.

 

Mijn schoonvader strijdt tegen de kanker. Hij richt zijn ogen op een punt in de toekomst en daar loopt hij op af. Zijn rugtas gevuld met vertrouwen, een maagsonde en een afbeelding van een regenboog. Alle meevallers pakt hij in. De tegenslagen laat hij achter zich. Daarom. Daarom is hij een voorbeeld. Voor mij en vele anderen.

Afbeelding

Mies doet jullie de hartelijke groeten en bedankt jullie voor de geweldige steun. Dankzij zijn omgeving kan hij deze last dragen en positief blijven. Dankjewel!

Afbeelding is afkomstig van http://mapisdagboek.blogspot.nl

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zwaan kleef aan

 1. Mapi zegt:

  Deze reactie is voor Annemieke !
  Ik heb hier en daar wat op het blog gelezen en ik begrijp dat dit mooie blog speciaal voor Mies is gemaakt !
  Mies wens ik heel veel kracht, sterkte en moed !
  En Annemieke, ik ben zeer vereerd dat je mijn “Zwaan kleef aan ” werkstuk nu nog steeds mooi vindt.
  Weet nog zo goed dat ik ermee bezig was.

  Hartelijke groeten en kom gerust nog eens op mijn blog kijken !

  Mapi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s