Beestjes op het plafond

Na de zoveelste onrustige nacht (hazenslaapjes, veel plassen, zeer onrustig in zijn bewegingen) werd Mies vanmorgen wakker in het hospice. Maddie kwam bij hem langs en zag al snel dat haar echtgenoot achteruit was gegaan. Mies gaf aan dat hij wilde dat Patrick kwam en later vroeg hij ook naar mij. Wij zijn uiteraard direct gekomen – hulde voor onze werkgever!

In de loop van de dag was er veel visite. Bij vlagen was Mies wakker en aanspreekbaar. Vandaag heeft hij voor het eerst in tien maanden tijd aangegeven dat hij pijn heeft, echt heel veel pijn. Een subtiele aanraking op zijn schouderbladen laat hem al ineenkrimpen. Bovendien was de lieve man ook heel bewegelijk. Hij weet niet meer hoe hij moest zitten of liggen, hij blijft continu draaien, met zijn benen schoppen en zijn armen verleggen. In alle onrust wilde hij soms zelfs gaan zitten of uit bed komen, maar zijn spieren lieten hem in de steek. Zo moeilijk om te zien dat hij zichzelf in de weg zit!

Rond lunchtijd kwam er een team van behandelend specialisten binnen. Ze schoven een stoel bij in Mies’ kamer en namen alle tijd om ons te horen en een juist behandelplan te maken. Er is zoveel besproken, dat ik ongetwijfeld iets vergeet te vertellen. In het kort komt het hierop neer:

 1. Mies zit in een delier (ook bekend als delirium). Dit verklaart de onrust, de warrigheid, het geheugenverlies en de waanbeelden. Dit zou kunnen komen door de morfine-pleisters (Fentanyl). Er zal gestart worden met een ander opiaat (pijnstiller).
 2. De droge mond kan komen door een vochttekort, hiervoor is bloed geprikt. Er kan extra vocht door de maagsonde worden toegediend.
 3. In het bloed is ook gekeken naar een mogelijke infectie (Mies heeft koorts: 38,1 graden) en naar de nierfunctie vanwege het vele plassen.
 4. Mies’ bed is verlaagd, tegen de muur geplaatst en er wordt een matras op de grond gelegd, zodat de schade beperkt blijft als hij uit bed valt. Er is een beweging sensor geplaatst om de verpleging te waarschuwen.
 5. Een katheter helpt Mies om niet ieder half uur (!) kunst- en vliegwerk uit te halen om te plassen terwijl zijn spieren weigeren dienst te doen.

hallucinatieGelukkig is er ook goed nieuws! Als er een grapje wordt gemaakt, tovert Mies een kleine glimlach op zijn gezicht. Hij is heel verdrietig dat hij stervende en afhankelijk is (ik vraag mij af welke van de twee hij het ergste vindt, dat terzijde), maar ik heb hem nog niet boos gezien. Zijn waanbeelden blijven tot op heden beperkt tot beestjes op het plafond. Tot slot vind ik het zeer bewonderenswaardig dat Mies de afgelopen tien maanden met geheven hoofd en gerechte rug zijn strijd heeft gestreden. Tot aan gisteren heb ik hem nooit horen klagen. Zijn overlevingsstrategie was om “zo gewoon mogelijk” te blijven en dat is hem heel goed gelukt. Als dat geen goed nieuws is!

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Beestjes op het plafond

 1. Monique zegt:

  Een knoop in mijn maag… Je schrijft geweldig mooi maar ben bang voor ėėn van je volgende verhalen. Heel veel sterkte!

 2. Mia van Os zegt:

  Respect hoe jullie in deze moeilijke tijd omgaan met Mies en met elkaar. Heel veel sterkte en wij zijn in gedachten bij jullie.

  Jan, Mia en Brett.

 3. petra zegt:

  Wat fijn weer iets van je te horen, jullie zijn geen moment uit mijn gedachten. Het is zo verdrietig allemaal. ..alles wat mies maar ook jullie moeten door maken., en het onvermijdelijke afscheid dat nadert. Ik zou willen dat ik net als jij , te eindigen met iets positiefs.. .. lieve Mies, je hebt een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. De auto ritjes die we samen maakte van de trein waar je mij kwam op halen naar de winkel en vice versa, onze gesprekjes over de belangrijkste mensen uit ons leven, het samen werken, de rust die je uit straalt, staan voor wat je zegt. Kortom voor mij ben je een heel mooi en bijzonder mens met een speciaal plekje in mijn hart.

 4. heidi blom zegt:

  Lieve familie.

  Ik heb diepe respect voor jullie allemaal. En ik wil jullie alle kracht en heel veel sterkte toewensen. Mies heeft prachtige mensen om zich heen die hem houden.

  Liefs heidi blom

 5. Ditsy van Arkel zegt:

  Heel veel sterkte voor Mies en Maddy en familieleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s