Vlinder

loslaten-vlinderWoensdagmorgen was Mies niet meer aanspreekbaar. Hij gilde het uit van de pijn. De verpleegster heeft hem extra morfine gegeven, waardoor hij rustiger werd. Na een minuut of tien lag hij heerlijk te slapen. De behandelend arts stelde voor om later die dag te stoppen met de sondevoeding en moeder natuur haar werk te laten doen. Maddie en Patrick stemden hiermee in. Verdrietig, maar ook opgelucht omdat ze Mies die ochtend onmenselijk veel pijn hadden zien lijden.

Het was die dag een komen en gaan van dierbaren. Een ieder nam afscheid op zijn eigen manier, niet wetend of het de laatste keer zou zijn. De kleinzonen van Mies en Maddie gingen op hun geheel eigen wijze met de situatie om. De oudste enigszins ongemakkelijk, maar met een welgemeende “opa, ik hou van jou” voor vertrek en de jongste met grote ogen, zachte handjes die bleven aaien en een fluisterend stemmetje “wakker worden, opa”.

Om vijf uur ’s middags, direct nadat de visite was vertrokken, werd Mies onrustig. De slang van de maagsonde werd verwijderd en er werd extra morfine toegediend. Rode wangen wezen op koorts. Het ademen ging steeds moeizamer. Deze en andere kenmerken waar ik nu niet dieper op in wil gaan, werden een paar uur later opgepikt als teken dat het einde in zicht was. De familie en vrienden, een enkeling had nauwelijks het pand verlaten, werden bij elkaar geroepen en verzamelden zich rond het bed.

Met Mies’ hand in de zijne werd Patrick zich er bewust van hoe zijn vader de grip op het leven verloor. Bij iedere hap lucht werd de handdruk zachter, totdat er uiteindelijk niets meer van overbleef. Als een breekbare vlinder die weg vliegt, verdween het laatste beetje leven uit het lichaam van onze topper. En toen bleef het angstvallig stil…

 

 

Maddie, Ruud en Nieske hebben Mies zelf gewassen en aangekleed. Samen met de uitvaartondernemer hebben we dezelfde nacht de aanzet gegeven om de laatste wensen van Mies uit te gaan voeren. Dankbaar en bedroefd sloten we deze intense dag rond drie uur ‘s nachts af om vervolgens als een blok in slaap te vallen.

We willen jullie heel hartelijk bedanken voor alle prachtige kaarten, liefdevolle woorden en oprechte knuffels. We halen veel troost uit jullie steun. Aanstaande zaterdag zullen we de rouwbrief verspreiden. Voor wie nieuwsgierig is: de condoleance vindt dinsdagavond plaats en de uitvaart woensdagmiddag.

Gelukkig is de mens die niet achter het geluk aanzit als achter een vlinder, maar dankbaar is voor alles wat hem gegeven werd!

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vlinder

 1. Ria zegt:

  Slik….
  Wat heb je het weer mooi beschreven, maar wat een verdrietige afloop.
  Opgelucht dat verder lijden hem en jullie bespaart is gebleven, maar me bewust van wat voor immens gemis er is en zal zijn, omdat jullie Mies er niet meer is.

  Heel heel veel sterkte in de komende tijd!

  Liefs Ria

 2. nieskevanderstam zegt:

  Wat ontroerend zijn deze woorden en mooi verantwoord annemieke,
  Wij bedanken je daarvoor,heel veel sterkte jullie allemaal,
  liefs han en nieske.

 3. Lieve Annemiek (en familie)

  Gecondoleerd!
  Heel veel sterkte met dit grote verlies!
  Ik denk aan jullie!
  Liefs Ing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s