Samen sterk

Op een vrijdagavond in juni spraken Mies, Maddie, Patrick en ondergetekende samen over de uitvaart van Mies. Onze kanjer lag op dat moment in het ziekenhuis na de vierde chemokuur. Hij was niks meer waard en voelde dat hij de grip op de situatie verloor. Juist op dat moment besloot hij de touwtjes weer in handen te nemen: Mies stopte met de chemotherapie en plande zijn uitvaart.

Het was op die bewuste zomeravond dat Mies ons vertelde dat hij zijn laatste levensdagen in een hospice wilde doorbrengen. Hij wilde niet teveel lijden, als de pijn ondragelijk zou worden stond hij open voor euthanasie. Zijn uitvaart moest het thema “herinner mij zoals ik was” dragen, zonder tierelantijntjes, ellenlange toespraken en bloemenzeeën. Hans van Leusden mocht het gaan verzorgen. Mies wenste een condoleance (met dichte kist) in De Drumptse Hof in Tiel, een crematie in Beuningen en koffie met cake of broodjes in Tiel. Dat het voetbalveld van de website op het rouwbericht moest staan, stond buiten kijf, evenals de aanwezigheid en rol van zijn kleinzonen tijdens de plechtigheid.

Korte tijd later schreef Mies zijn levensverhaal op en bepaalde welke muziek er gedraaid moest worden tijdens de uitvaart. Zelfs zijn kleding werd zorgvuldig uitgekozen, geen pak, maar een vrolijke rode trui met overhemd. Duidelijke taal van mijn schoonvader. Gelukkig kon dit uitvaartdraaiboek een tijd lang de kast in.


Vandaag zijn er precies 160 dagen verstreken sinds dat ene belangrijke gesprek. De toekomst van toen is nu verleden tijd. We hebben de uitvaart precies zo gepland als Mies wenste en wat was het mooi! Precies zoals Mies was, precies goed.

Gisteren zijn we met 31 dierbaren van Mies samengekomen in De Drumptse Hof. De kist van Mies is door zijn vijf broers en zoon naar de lijkwagen gedragen. Zes sterke Valburg-mannen die jou op handen dragen Mies! De familieband werd gedurende een kort moment zichtbaar toen de heren elkaar omhelsden.


Anderhalf uur later werden de genodigden in de grote aula van crematorium Rijk van Nijmegen in Beuningen ontvangen met muziek van Sweet People. Uitvaartondernemer Hans van Leusden heeft de gasten welkom geheten en een deel van het rouwbericht voorgelezen. Broer Marco mocht het levensverhaal van Mies vertellen, gevolgd door muziek van Jannes. Daarna waren zus Gerrie en broer Ruud aan het woord met een twee prachtige gedichten. Na een muziekstuk van Frans Bauer werd de fotopresentatie gestart. Deze slideshow werd vergezeld door een geluidsfragment uit het interview dat ik met Mies had op 21 juli. Tot slot sprak Patrick nog een woord richting de aanwezigen en zijn vader. Na een minuut stilte werd de aula opnieuw gevuld door de vogelgeluiden van Sweet People en konden de gasten een laatste groet aan Mies brengen om vervolgens de zaal te verlaten.

Juist op dat moment werd ik me opnieuw bewust van de sterke band die deze mensen met elkaar, maar vooral met Mies hebben. Alle armen verstrengeld om elkaars schouders, alle ogen gericht op de kist, alle harten bij Mies. Allemaal. Samen.

Lieve Mies, je moest eens weten… Of zou je vanaf je glinsterende ster kunnen zien hoe mooi jouw uitvaart was? Hoeveel mensen er samen kwamen voor jou? Er waren naar schatting 600 mensen op de condoleance en 130 in het crematorium. Bijna 1300 unieke bezoekers op jouw website op 21 november. We hebben al meer dan 200 kaarten ontvangen. Voor jou! Zou je vanaf je plekje vlakbij de maan zien hoe zeer wij rouwen, maar vooral hoe trots we op je zijn? Zou je zien hoeveel kracht je ons hebt gegeven om door te gaan? Samen komen we er wel Mies, samen zijn we sterk.

samen sterk

Advertenties

Over Annemieke

❤ moeder ❤ natuurvoedingsadviseur ❤ altijd nieuwsgierig ❤ gek op (gezond) eten ❤ wil kinderen beter laten eten ❤ eet het beter ❤
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Samen sterk

 1. petra zegt:

  Wat mooi zoveel belangstelling en zo verdiend…. voor hem, voor jullie zijn familie… elkaars steun en toe verlaat… Samen sterk daar spreekt zoveel kracht uit…. wat ik daar aan toe wil voegen…. Zorg goed voor elkaar… ( maar daar twijfel ik niet aan)…Mies heeft een mooi plekje in mijn hart… voor altijd!!.

 2. Wout zegt:

  Ik vind deze blog een “mooie” afsluiting van de periode zoals door Annemieke in deze blog is beschreven. Afgelopen zondag heb ik alle blogs in een Word-document verzameld en wandelde daarmee met Mies de voorgaande periode vanaf eind januari mee tot zijn laatste momenten. Ik ben verdrietig maar vol respect voor Mies en zijn naasten. Mies heeft nog een waardevolle maar ook kwalitatieve tijd gehad ondanks de downs die er waren. Ik herinner hem ook in de steun die hij samen met Maddie aan Miriam heeft gegeven gedurende haar ziekte. Dit deed hij op zijn eigen wijze. Ik hoop en verwacht dat hij, hoewel op afstand ook nog over haar waakt in de komende tijd. We zullen hem niet vergeten.

 3. nieskevanderstam zegt:

  lieve annemieke hier een late reactie,de crematie was mooi ,klein,ontroerend,eenvoudig,precies zoals mies wilde.Zal hem missen en lieve maddie ik ben er voor je,wat heb jij voor mies gezorgd
  niets was jou te veel en fijn dat je zoveel steun kreeg van je naasten.
  Annemieke wij bedanken jou voor het schrijven van deze blog daar zijn geen woorden voor hoe jij
  dit hebt gedaan schitterend prachtig gewoon.
  Liefs nieske en hanry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s